Tahliye Taahhüdü Nedir?

Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlenmesine “Tahliye Taahhüdü” denir.

Kiracı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlenmesine rağmen boşaltmamış, (tahliye etmemişse) kiraya veren, kira sözleşmesini, tahliye tarihinden başlayacak (1) ay içinde icra takibi yapmak (icraya başvurmak) ya da dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

O halde Tahliye Taahhüdünün zorunlu unsurları nedir diye baktığımızda;

  • Yazılı olması,
  • Kiralananın tesliminden sonra düzenlenmesi,
  • Serbest irade ile verilmesi,
  • Belirli bir tarihte boşaltmayı üstlenme

diye belirleyebiliriz.

Kiracı itirazında tahliye taahhüdünün ikrah altında alındığı, gerçek iradesini yansıtmadığı, kira sözleşmesi ile aynı anda düzenlendiği hususundaki itirazları, mahkeme tarafından titizlikle incelenmelidir.

Taahhüt nedenine dayalı tahliye davasının mutlaka kiralayan tarafından açılması gerekir.

YAZILI TAHLİYE TAAHHÜDÜNE İTİRAZ EDİLİR Mİ ?

Adi yazılı tahliye taahhüdüne itiraz mümkün olmakla birlikte noterlikçe resmi olarak yapılan tahliye taahhüde itiraz edilemez.

TAHLİYE TAAHHÜDÜNÜN İPTALİ HAKKINDA DAVA AÇILABİLİR Mİ ?

Tahliye taahhüdünün iptali hakkında açılan dava, kiracı hakkında açılan tahliye davasına etkili değildir. O dava sonucunu beklemek gerekmemektedir.

TAHLİYE TAAHHÜDÜ İLE YÜRÜTÜLEN HUKUKİ SÜREÇLER NELERDİR ?

Tahliye taahhüdünde yazılı olan “tahliye tarihi”nden itibaren (1) ay içinde icra takibinin yapılması ya da tahliye davası açılması gerekmektedir.

KOŞULA BAĞLI TAHLİYE TAAHHÜDÜ ALINABİLİR Mİ ?

Alınabilir. Ancak koşulun gerçekleşmesinden itibaren bir ay içinde davanın açılması gerekmektedir.

İçtihatlar

Yazılı kira sözleşmesi kurulduktan ve kiracı kiralanana yerleştikten sonra verilen taahhüt geçerli olup kiracıyı bağlar. Kiracı tahliye tarihine kadar kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Kira bedelinin ödenmiş olması tahliye taahhüdünün geçersiz olduğu ve akdin yenilendiği sonucunu doğurmaz.

(6. HD. 27.02.2012 gün, E. 2071 – K. 2944)

***

Tahliye taahhüdü nedeniyle açılacak davalarda tahliye kararı verilebilmesi için tahliye taahhüdünün kiracı tarafından kiralananda oturulurken serbest irade ile verilmesi gerekir. Davalı kiracılık ilişkisine itiraz ettiğine ve taşınmazda eşi Mine Ç.’in kiracı olduğunu savunduğuna göre mahkemece öncelikle davalının bu yöndeki savunması üzerinde durularak taşınmazda kimin kiracı olduğunun saptanmasından sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekir.

(6. HD. 27.04.2010 gün, E. 1162 – K. 5005)

 

Örnekler

Dava Dilekçesi Örneği

 

Sulh Hukuk Mahkemesi

Sayın Hakimliğine

…………….

Davacı                                    : A… (Kiralayan)

Davalı                         : B… (Kiracı)

Konu                            : Tahliye (boşaltma) sözü verme nedeniyle tahliye istemi.

Açıklamalar                : 1. Davalı B…, ……/…../…….. günlü kira sözleşmesiyle ……. ili …….. ilçesi …….. mahalle/köy …… sokak ……. no’da bulunan taşınmazımın kiracısıdır. Taşınmazım (depo, daire, dükkan, ev) olarak kullanılmaktadır.

  1. Davalı ……/…../…….. günlü tahliye (taahhüdü) sözü vererek kiralananı ……/…../…….. gününde tahliye edeceğini yazılı olarak kabul etmiştir.
  2. Hal böyle iken, söz verdiği günde kiralananı boşaltmamıştır. Kendisine …….. günlü ……. sayılı ……….. noterliğinin …….. yevmiye sayılı ihtarname tebliğ edilmiş, kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği, kiralananı boşaltması (tahliye etmesi) uyarısında bulunulmuştur.
  3. İhtarname (uyarı) davalıya ……/…../…….. gününde tebliğ edilmiş, davalı tahliye sözünde durmamıştır. Bu nedenle de işbu davanın açılması zorunlu hale gelmiştir.
  4. Davamı kanıtlayacağım.

DELİLLER         : 1. Kira sözleşmesi,

  1. İhtarname,
  2. Tapu kayıtları,
  3. Yazılı tahliye (taahhüdü) sözü,
  4. Yasal her türlü sair delail.

 

Hukuki Neden: Tby. Ve İlgili Sair Mevzuat.

 

Sonuç Ve İstem          : Gerekli inceleme ve yargılama yapılarak davalı kiracı B…’nin ………… de bulunan kiralananı ….. günlü tahliye sözü (taahhüdü) nedeniyle ……. günlü kira sözleşmesinin bozulması (feshi) ile kiralananı tahliyesine (boşaltmasına), masrafların davalıdan alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı A…

 

Uyarı Örneği

 

……………. Noterliğine

 

İhtarname

Keşide Eden    : B … (kiralayan)

Muhatap         : A … (kiracı)

Konu    : Tahliye sözü nedeniyle kiralananın boşaltılması uyarısı (ihtarı).

Açıklamalar    : 1- Muhatap ….. günlü sözleşme ile …..’nde ki taşınmazımın kiracısıdır.

2- Kiracı ……. gününde kiralananı boşaltacağını yazılı olarak (taahhütte) söz vermede bulunmuş olduğundan ……. gününde kiralananı boşaltmasını, kira sözleşmesini uzatmayacağımı kendisine bildiriyorum.

3- Muhatabın kiralananı bildirilen ……. günde boşaltmadığı takdirde hakkında 6570 sayılı Yasanın 7/a maddesi uyarınca tahliye (boşaltma) davası açılacak ve kira sözleşmesinin bozulması istenecektir.

4- Durum bilgi ve gereği için tebliğ olunur.

Sayın Noter; işbu üç adet olarak düzenlenen uyarı (ihtarname)nin bir adedinin muhataba tebliğini, muhataba tebliğ günü belirtilen yazıyı gösteren ve onanan bir adedinin de tarafımıza verilmesini, diğer adedinin de dairenizde saklanmasını saygılarımla rica ederim. ……./……/………

Keşide Eden : A ………..

 

Uyarı Örneği

 

………. NOTERLİĞİNE

Uyarıda bulunan        : Kiralayan

Vekili   : ………

Uyarıda bulunulan     : Kiracı

Açıklamalar    :

1 – Uyarıda bulunulan kiracı …… sözleşme ile …… yerdeki taşınmazın kiracısıdır. Aylık …… (TL) olan kira parasından …… ayları kira parasını bu güne kadar ödememiştir.

2 – İşbu uyarının alındığı günden itibaren 30 gün içinde mezkûr …… ayı kira parasını …… (TL)’nin ödenmesi, bu süre içinde ödenmediği takdirde, sözleşmenin bozulması ve boşaltma davası açılacağının bilinmesi uyarılır.

Sayın Noter; Üç adet olarak düzenlenen işbu uyarının bir adedinin uyarıda bulunulan kiracıya gönderilmesini, bir adedinin kiracıya ulaşma günü yazılmak suretiyle tarafımıza verilmesini, diğer adedinin de dairenizde saklanmasını rica ederiz. ……/…../…….

 

Uyarıda bulunan vekili: A……

(NOT: Bu ihtar aynı kira yılı içinde ikinci defa tebliğ olunmuştur.)

 

Kira Parasının Süresinde Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye Davası Dilekçe Örneği

 

Sulh Hukuk Mahkemesi

Sayın Hakimliğine

………..

Davacı :           A… (kiralayan)

Davalı  :           B… (kiracı)

Konu    :           Kira parasının ödenmemesi nedeniyle (iki haklı ihtar nedeniyle) tahliye (boşaltma)ye karar verilmesi istemi..

Açıklamalar    :           1. Davalı …….. günlü kira sözleşmesiyle …. ili, …… ilçesi, ……. mahalle/köy, ………. sokak, ……. no.da bulunan taşınmazımın (ev, daire, mağaza, dükkan gibi) kiracısıdır.

  1. Aylık kira parası …………..(TL)’dir.
  2. Ne var ki, davalı ……… ayı kirasını gününde ödememiş, ayrıca …. ayı için kira parasının ödenmesi için yine kendisine 30 gün süreli ihtarname (uyarı) tebliğ edilmiş, davalı 30 günlük süre geçmesine rağmen ödemede bulunmamış ve bugüne kadar da ödememiştir. İki ihtar koşulu oluşmuştur.
  3. Davamı kanıtlayacağım. Davalının temerrüdü sabittir.

Deliller            :           1. Kira sözleşmesi,

  1. İhtar (uyarı),
  2. Sair her türlü yasal delail.

Hukuki Neden :           Borçlar Yasası 314 ve 315 ve ilgili maddeleri.

Sonuç ve İstem          :           Gerekli inceleme ve yargılama yapılarak davalı kiracının 30 günlük sürede kira parasını ödemesi için tebliğ olunan iki haklı ihtara (uyarı)ya rağmen kira parasını ödememek suretiyle temerrüdü sabit olacağından, ……… günlü kira sözleşmesinin iki haklı ihtar nedeniyle bozulmasına ve davalının

kiralananı tahliyesine (boşaltmasına), masrafların davalıya yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı: A…

(kiralayan)

 

İki Haklı İhtar (Uyarı) Nedeniyle Tahliye Davası Dilekçe Örneği

 

Sulh Hukuk Mahkemesi

Sayın Hakimliğine

………..

Davacı :           A… (kiralayan)

Davalı  :           B… (kiracı)

Konu    :           İki haklı ihtar (uyarı) nedeniyle tahliye (boşaltma) istemi.

Açıklamalar    :           1. Davalı B…, …../…../……. günlü kira sözleşmesiyle ….. ili, …… ilçesi, ……. mahalle/köy, ………. sokak, ……. no.da bulunan taşınmazımın (ev, daire, dükkan, depo, vs. gibi) kiracısıdır.

  1. Davalı kiracı ……. ayı kira parasını ödememiş, kendisine ödemesi için ihtar (uyarı) ……….. gününde tebliğ ulunmuştur.
  2. Yine davalı ……….. ayı kira parasını ödememiş, bu defa ………. günlü ihtar (uyarı) kendisine ….. gününde tebliğ ulunmuş, kira paralarını ihtar (uyarı)larımın tebliğinden sonra ödemek suretiyle kira yasasına aykırı davranışta bulunmuştur.
  3. Böylece bir kira dönemi içinde ve bir yılda değişik iki aya ait kira paralarını ödemediğinden iki haklı ihtar (uyarı)a neden olan davalının kiralananı tahliye etmesi gerekmektedir.
  4. Davamı kanıtlayacağım.

Deliller            :           1. Tapu kaydı,

  1. Kira sözleşmesi,
  2. İhtarnameler (uyarılar),

 

  1. Tanıklar,
  2. Sair her türlü yasal delail.

Hukuki Neden :           Türk Borçlar Yasası ve İlgili Mevzuat

Sonuç ve İstem          :           Gerekli inceleme ve yargılama yapılarak davalı …….. ayı ile ………. ayı kira paralarını ödemeyip iki haklı ihtar (uyarı) tebliğine sebep olan davalının kira sözleşmesinin feshi ile kiralananı tahliyesine (boşaltmasına), masrafların davalıya yüklenmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Davacı: A…

 

Kiracıya Gönderilecek İhtarname (Uyarı) Örneği

 

…………. NOTERLİĞİNE

İhtar keşide eden       :           A… (kiralayan)

Muhatap         :           B… (kiracı)

Konu    :           …./…. ayı (örneğin; Kasım/2006 ayı) kira parası ……..TL’nin ödenmesi istemi.

Açıklamalar    :           1. Muhatap, ………………….. günlü kira sözleşmesi uyarınca, taşınmazımda kiracıdır.

  1. Kira sözleşmesinde kiralananın aylık kirası ….. TL’dir. Kira parası her ay başında ödenecektir.
  2. Hal böyle iken muhatap …… ayı kira parasını tarafıma ödememiştir. Bu nedenle işbu ihtar (uyarı)nın muhataba tebliği gerekli görülmüştür.
  3. İşbu ihtarımın tebliği gününden itibaren kira parasını muhatabın ivedilikle ödemesini, ödemediği takdirde sözleşmenin bozulması ve kiralananın tahliyesi (boşaltılması) davası açılacağını bu nedenle de yapılacak masrafların muhataba ait olacağını muhatabın bilmesini kendisine önemle ihtar ve tebliğ ederim.

 

Sayın Noter; Üç örnek olarak düzenlenen işbu ihtarın (uyarının) bir örneğinin muhataba tebliğini, bir örneğinin dairenizde saklanmasını, saygılarımla talep ederim.

 

Uyarıda bulunan vekili: A……